19.září 2018

Bára s medem

Krystalizace medu

Krystalizace (nesprávně - cukernatost) je přirozenou vlastností kvalitního medu. Med květový (jarní) krystalizuje dřív než med lesní (medovicový - podzimní), který vydrží tekutý déle. Pokud přesto med zrystalizuje a je třeba mít ho tekutý, vložte sklenici s medem do nádoby s teplou vodou a počkejte až se med rozpustí. Med nevystavujte teplotám nad 45 °C, aby se nezničily jeho vitamíny a enzymy. Med nepatří do mikrovlnné trouby!

Účinky medu na lidské zdraví

Med má blahodárný vliv na -  srdce, játra, žaludek a ledviny, pomáhá při chřipce a má vliv na celkové zdraví. "lžíce večer, lžíce ráno, o zdraví je postaráno.

Jarní květové snůšky

Květový med je nektar z květů rostlin, v převážné většině z jarních stromů, jako jsou jabloň, třešeň, hrušeň, meruňka apod. Významný podíl květového - jarního medu má řepka.

Letní snůška smíšená

S přibývajícím létem začíná potravy pomalu ubývat a včely se stěhují na louky a do lesů. Smíšené medy bývají voňavé a velmi různorodé. Záleží, která bylina zrovna převládá.

Podzimní medovicové medy

Medovicové medy bývají tmavší a v porovnání s květovými medy obsahují větší množství minerálních látek a stopových prvků. Velmi pomalu krystalizují. Jsou poměrně vzácné, velmi záleží na počasí, zda se v přírodě vyskytne dostatek hmyzu produkující medovici, většinou mšic.